Innehållsförteckning
Katter är individuella, men de flesta hatar samma saker
Som vi alla vet är katter högst personliga, och inte en individ är likadan som en annan. Men det finns saker som katter hatar gemensamt, och som det som kattägare kan vara bra att känna till. En del saker på listan känner du säkert redan till, framför allt om du redan är, eller har varit, kattägare.
Andra saker kan komma som en överraskning. T.ex. tror jag inte att alla känner till nummer 1 eller 8 på listan.
1. Katter hatar att bli ignorerade
Katter må vara självständiga, och till synes obrydda över oss tvåbeningar. Men faktum är att katter hatar att bli ignorerade. De vill att du ska uppmärksamma den, klappa den, prata med den och se den. Många katter blir väldigt stressade av att bli ignorerade. Det är då den kan bli extra ”klängig”, och t.ex. hela tiden försöka stryka sig mot dina ben, eller hoppa upp i famnen när du försöker få någonting viktigt gjort. Många kan också vittna om hur deras katt tydligt visar sitt missnöje när matte eller husse sitter i telefonen för länge.
Så även om din katt går och lägger sig för sig själv någonstans, är det bra för dig att veta ett den ändå vill bli uppmärksammad av dig. Många katter har dock sina villkor den vill uppmärksammas på, och visar tydligt när den vill vara ifred. Som kattägare lär man sig snabbt hur den egna katten fungerar, och det är viktigt att respektera sin katts behov.
2. Att hållas som Simba
Alla har väl sett filmen Lejonkungen? Där hålls den nyfödda Simba upp i skyn och visas upp för de andra djuren. Men just det sättet att hålla upp en katt är något som den verkligen hatar.
Katter älskar att ha kontroll, och att hållas uppe i luften får den att känna sig helt utlämnad. När du lyfter upp en katt ska du alltid hålla den nära kroppen, så att den känner dig trygg. Likaså ska du ha en arm under dess bakben så den inte känner att du kommer att tappa den. Visst är katter bra på att landa på tassarna, men känslan av att bli tappad eller ramla ner, är inget din katt tycker om.
3. Din katt hatar att ha kläder
En trend som växt sig allt större är att klä sina husdjur i ”gulliga” kläder. Det är något som alla katter hatar. Själv blir jag illa berörd även när jag ser hundar i dessa tramsiga kläder, som bara är ett sätt för ägaren att visa upp sitt husdjur som en accessoar.
Då pratar jag självklart inte om olika slags filtar och liknande som man har på små hundar som lätt fryser på vintern. Men kjolar, skor och toppar för husdjur är inget jag stödjer. Jag tror att de flesta vet hur en katt reagerar när den behöver ha en veterinärkrage i några dagar. Katten blir verkligen miserabel, och ofta helt passiv när den inser att den inte kan få av sig kragen. Precis på samma sätt känner den inför att ha klädsel på sig.
4. Främmande människor
Till skillnad från hunden, springer de allra flesta katter och gömmer sig, när någon främmande människa kommer på besök. Katten har ett mycket välutvecklat luktsinne, och reagerar oftast negativt på nya och okända dofter.
Efter någon timme kan en del katter våga sig fram för att nosa på främlingen. Och självklart finns det även de som, precis som en hund, gärna springer fram direkt och kollar in vem det är som kommer till hemmet. Men denna typ av katt är ovanlig.
5. Din katt hatar en smutsig kattlåda
Alla som har eller haft en katt känner till detta. Katten är ett renligt djur, och vill inte gärna trampa i smutsig eller blöt sand. I en orensad låda försöker den täcka över bajskorvar, och navigera i lådan genom att ställa sig på kanterna, för att inte riskera att bli smutsig om tassarna.
Om kattlådan inte rengörs minst en gång om dagen, är det risk för att katten går och gör sina behov på en renare plats, kanske på din matta, eller i soffan. Och har den väl satt sig där en gång, kan det bli en ovana som kan bli svår att bryta. Vad du ska göra om du råkat ut för detta kan du läsa HÄR.
6. Katter hatar stängda dörrar
Det här är något som många kattägare missar. De stänger dörren till sitt eller till barnens rum när de ska sova, och kan inte förstå varför katten blir orolig och börjar jama. Det är inte alltid som den krafsar på dörren för att visa vad den vill, utan blir istället allmänt orolig och vandrar runt i bostaden. Ofta är jamandet väldigt högljutt.
Ofta kan katten krafsa på den stängda dörren för att visa vad den vill. När man sen öppnar dörren, vill den ändå inte gå in i rummet. Detta verkar många kattägare tolka som att jamandet inte beror på den stängda dörren. Men katten vill att alla dörrar ska var öppna, även om den inte just då vill gå in i rummet. Den vill känna att den kan gå in där om den skulle vilja.
Dessutom känner sig katten utesluten ur familjegemenskapen om man stänger den ute från mattes eller husses rum. Se mer under punkt 1.
7. Att badas – Katter ska ej tvättas!
Många katter gillar att leka med vatten, eller att dricka direkt ur kranen. Däremot gillar de INTE att badas och bli helt blöta. Som tidigare sagts, vill katten känna att den har kontroll. Men att hålla fast den och samtidigt hälla vatten över den, gör självklart att katten känner raka motsatsen. Den känner sig helt hjälplös och försöker ta sig loss.
En katt behöver normalt sett aldrig badas. Katter är renliga djur, och ängnar en stor del av dygnet åt att tvätta sig. Undantag kan vara om man ska vårda en kraftigt vanskött eller sjuk katt. Men som sagt, kattschampo och liknande är inget den vanliga kattägaren behöver lägga några pengar på.
8. Starka dofter – Undvik parfymerad kattsand
Som redan konstaterats är katter mycket känsliga för starka dofter. Prova t.ex. att sträcka fram ett nyskalat apelsinskal till din katt. Du kommer att se hur den drar tillbaka huvudet och gör en speciell min.
Av denna anledning ska du undvika parfymerad sand. Det kan lätt leda till att din katt inte längre vill använda sin låda, utan sätter sig på andra, oönskade platser, i hemmet. Visst finns det katter som tolererar en parfymerad sand, men du ska vara uppmärksam så att du direkt upptäcker om den börja kissa på fel ställen. Byt genast till oparfymerad sand i så fall. Mer om ämnet kan du läsa HÄR.
Det här är något du behöver tänka på även när katten ska åka bil. Har du doftgran eller annat med stark lukt, bör du ta undan det någon dag innan det är dags för katten att färdas i bilen.
9. Katter hatar höga ljud
Det är inte bara luktsinnet som är välutvecklat hos katten, utan även hörsel (och syn). Katter har stora öppna öron, och kan snappa upp minsta ljud av en mus i gräset. Katter hatar höga ljud, och det finns katter som behöver omplaceras för att de inte står ut med ljudnivån i sitt hem.
Det behöver inte ens vara det som vi människor definierar som oljud, utan sådant som t.ex. hög musik, kan göra katten orolig och nervös. Det kan vara bra att tänka på om du har en känslig kattindivid, som du inte förstår varför den inte trivs. Och även här gäller att inte ha på för hög musik när du ska transportera katten i bilen.
10. Din katt hatar kyla
Jag tror att de flesta kan se framför sig en katt nöjt vilandes få en mjuk fäll framför brasan, eller på golvet i vårens första solstrålar. Katter drar sig till värmen, och avskyr kyla. (Det finns vissa kattraser med mycket tät päls, som avlats fram i kalla länder, som inte har något emot kyla). Men här talar jag om de ”vanliga” katter vi har i Sverige.
Många kattägare har nog också noterat att katten inte är ute lika mycket under vinterhalvåret, utan föredrar värmen inomhus. De här beteendet ökar med åldern. Ju äldre katt, desto mer avskyr den kyla. Ett bra tips är att införskaffa en viloplats med metallstomme, som man kan hänga på elementet. Det brukar uppskattas av de flesta katter, och allra mest seniorerna.
11. Att bli kliad på magen
Åter en punkt där hundar och katter skiljer sig åt. Medan en hund gärna vänder upp magen för att bli kliad, brukar katten föredra att bli klappad på ryggen eller huvudet. Det här handlar igen om kattens behov av att känna kontroll. Att ligga på rygg gör alla djur försvarslösa om ett hot skulle dyka upp. Denna instinkt är mycket stark hos katten.
Om du har en katt som gärna ligger med magen upp, kan du vara glad över att din katt verkligen litar på dig. Att den ligger så behöver dock inte betyda att den vill bli kliad på magen. Det har mången katthemsbesökare fått erfara innan jag hunnit säga ett pip. För när man försöker klappa den inbjudande kattmagen, får man ofta ett bett som tack. Sedan finns det ett och annat undantag som faktiskt gillar magkli, men som som sagt, det är en minoritet.
12. Gammal mat
Blötfoder
Att inga djur gillar gammal mat kan tyckas självklart. Men här menas mat som stått framme för länge. Om du ger din katt blötfoder, ska du inte ge mer än att den äter upp allt på en gång. Om det får stå framme bara någon timme, så är maten ratad av katten.
Du kanske har sett hur en katt luktar på sin mat, och sedan krafsar på golvet runt matskålen, precis som den gör på sin kattlåda. Det betyder att katten har kasserat maten, och vill begrava den på samma sätt som det som ”kasserats” i kattlådan.
Torrfoder
Det samma gäller för torrfoder, även om den kan stå framme betydligt längre. Men om du ser att din katt gör samma beteende vid sin torrfoderskål, ska du hälla ut maten och rengöra skålen, och därefter fylla på nytt. Om katten ändå krafsar vid matskålen, bör du prova ett annat foder.
Mitt tips är att bara använda små matskålar, samt att endast köpa portionsförpackningar av blötfoder, så att allt äts upp på en gång (eller åtminstone samma dag) när förpackningen öppnats. En öppnad förpackning ska inte stå mer än maximalt 12 timmar i kylskåp.
13. Att bli behandlad som en hund
Många av oss äger både katter och hundar, och det fungerar hur bra som helst. Dock finns det några avgörande skillnader, och varje djur mår bäst av att behandlas som den art den är, och inte som något annat. Därför gör man skillnad på hund och katt t o m i lagboken. (T.ex. är det aldrig koppeltvång för utegående katt, utan bara för hund).
Katter vill inte gå i koppel
Ovan har vi redan tittat på ett par skillnader mellan hund och katt. Här kan vi lägga till det mest uppenbara, nämligen att de flesta katter hatar (eller åtminsone starkt ogillar) att gå i koppel. Jag tror att alla kan visualisera den klassiska bilden av en katt som dess ägare försöker gå ut med i sele. Katten ligger platt mot marken och vägrar röra sig, medan den desperata ägaren lockar och pockar.
Ofta slutar det med att ägaren får bära runt en allt mer ovillig och rädd katt. I ett sånt läge är det en stor risk att katten sliter sig, hur hårt man än tror sig hålla i kopplet. En rädd katt är otroligt snabb och smidig, och ålar sig lätt iväg. Tyvärr har många katter kommit bort på det sättet, och aldrig mer hittats.
En katt behöver inte rastas som en hund
Av den anledningen brukar jag avråda från att ”rasta” katter i koppel. Om du inte bor så att katten kan få gå ut på ett tryggt sätt själv, är det bättre att den får vara enbart innekatt. Dessutom har det hänt att innekatter som fått gå ut i sele, sedan inte längre accepterar att enbart vara innekatter. På Tasseland har vi tagit emot flertalet sådana katter för omplacering.
Och som vanligt, självklart finns det alltid undantag. Jag vet ett par katter som älskar att gå på promenad i sele, men åter igen, det är en mycket liten minoritet.
14. Katter hatar att åka bil
Jag vågar nog påstå att alla katter hatar att åka bil. Men vissa uttrycker det mer än andra. De flesta protesterar genom att jama högljutt, andra genom att både bajsa och kissa i transportburen. Ofta lugnar det ner sig när man åkt en bit, och kommer ut på en större väg där man slipper alla svängar.
Med det vi sagt tidigare om kattens behov av att ha kontroll, och dess aversion mot starka dofter och höga ljud, är det lätt att förstå varför just bilfärden är så motbjudande för katten. Dessutom sitter katten instängd i sin transportbur, samt att den vet att färden förmodligen går mot veterinären, gör inte saken bättre.
Förhoppning
Jag hoppas att dessa punkter varit till nytta och kanske lärt dig ett och annat om din katt. Och om det leder till att du bättre kan förstå varför din katt beter sig som den gör, är det ett extra plus.