Innehållsförteckning
Vad ska man tänka på innan man skaffar katt?
Det är många som drömmer om att köpa ett husdjur, till sig själv eller barnen, att ha som sällskap när man är hemma. Och eftersom hundar kräver att man går ut med den ett antal gånger om dagen, faller valet för många på en katt. Men vad ska man egentligen tänka på innan man verkligen bestämmer sig för att skaffa en katt? Här benar vi ut de viktigaste frågorna som du bör ställa dig själv.
Har jag tid för en katt
Är du en upptagen person med ett fullspäckat schema? Har du fullt upp även på helger och kvällar? Då kanske ett husdjur inte passar i ditt liv just nu.
För att en katt ska trivas behöver den ha mänsligt sällskap varje dag. Inte enbart för att kela och klappa katten, utan bara att finnas där. Katten behöver känna sig som en familjemedlem, och vara trygg i att du inte överger den. I annat fall kan det bli stora bekymmer, eftersom kattens sätt att kommunicera med dig är att protestera på något sätt.
Att ha ett heltidsarbete är självklart okej, men tänk på att det är lag på att en katt ska ha tillsyn minst två gånger om dagen. När det gåller en kattunge behöver man vara ledig den första tiden, och successivt vänja den vid att vara ensam. Dessutom ska man aldrig köpa bara en kattunge, men det återkommer jag till. Har man lite större barn, kommer de kanske hem lite tidigare, så att katten slipper så långa ensamma dagar varje dag.
Tänk på att det är LAG på att en katt ska ha tillsyn minst två gånger om dagen.
Bor man själv, och arbetar heltid och är borta hemifrån, kan det vara klokt att välja en lite äldre katt, från sju år och uppåt. Då har katten hunnit lugna ner sig lite, och har inte samma bahov av stimulans. Den har då också behov av att sova mer, och brukar anpassa sig efter sin ägares schema, och sova medan ägare är borta. Då är det viktigt att du ger katten uppmärksamhet när du väl kommer hem.
Hur ser familjesituationen ut
För det första är det helt avgörande att alla i familjen är med på att köpa en katt. Du måste vara 100% säker på att katten är önskad och välkommen i sitt nya hem.
Du ska INTE köpa en katt som en överraskning åt någon.
Det finns tillfällen då det inte är lämpligt att köpa en katt, eller något annat husdjur heller för den delen.
Om du precis har fått barn
Om du väntar, eller precis har fått barn, är det klokast att vänta några år med att skaffa katt. Ett nyfött barn tar enormt mycket tid och uppmärksamhet, och risken är stor att katten känner sig undanskuffad och utanför. Det i sin tur kan leda till problem, som att katten börjar kissa inomhus.
Om du däremot redan har en katt när du blir gravid, finns det ingen anledning att göra sig av med katten. Det är dessvärre många katter som avlivas av just denna anledning. Blivande mammor tror att katten ska vara farlig för barnet på något sätt. Att barnet ska bli allergiskt och liknande. Sanningen är att det är precis tvärt om.
Ett barn har större chans att slippa allergi, om det redan finns (minst) en katt hemma när man kommer hem från BB.
Det kommer jag att skriva mer om i ett kommande inlägg.
Det behöver heller inte bli några kisseriproblem med katten, bara för att barnet kommer. Om man haft katten i flera år redan, är katten ofta så trygg med er som ägare, att ett barn inte ändrar kattens beteende. För de allra flesta katter blir det inga problem alls. Men att däremot köpa en helt ny katt under denna period avråder jag starkt ifrån.
Osäkert eller tillfälligt boende
Om du bor i andra hand eller i studentboende, är det inte någon god ide att skaffa en katt. Du vet att du inom en snar framtid behöver flytta, men vet inte vart. En flytt är ofta väldigt stressande för en katt, så det är bättre att du väntar med införskaffandet tills du har en mer säker och hållabar boendesituation
Om du bor hemma hos dina föräldrar, behöver du vara säker på att de också välkomnar katten.
Litet och trångt boende
Bor du väldigt trångt i en etta, kan det vara olämpligt med en katt. Men är du t.ex. hemma hela dagarna, så kan det positiva överväga, och du skulle då kunna skaffa en senior, dvs en katt som är över 10 år. Äldre katter har inte samma behov av stora ytor, utan brukar vara nöjda med att ha en husse eller matte hos sig, som skämmer bort dem. Men att skaffa en yngre katt när man bor trångt är direkt olämpligt.
Om jag själv inte kan sköta katten
Om man själv av någon anledning inte har möjlighet att t.ex. rengöra kattlådan, eller att ta sig till veterinär när det behövs, ska man inte skaffa en katt. Du ska inte vara beroende av att någon annan sköter din katt åt dig. Om det stadigvarande bor en annan person i hushållet som kan, och är villig att göra sysslorna, är det en annan sak. Men bor du helt själv är det inte rättvist mot katten att vara utlämnad till att en tredje part tar hand om den.
Din ålder spelar roll när du vill skaffa katt
En person som är 70-80 år gammal bör inte skaffa sig en yngre katt (katt under 8 år). Eftersom en katt kan leva i 15-20 år, är risken stor att katten kommer att överleva dig, och behöva byta hem under sin ålderdom. Det bästa är att som pensionär skaffa en katt som också är senior, dvs en katt som är över 10 år. Den har förhoppningsvis 5-10 år kvar att leva, och ni kommer att vara på samma nivå energi- och orkesmässigt. Den äldre katten har lekt av sig, och är ofta mycket kelig och tillgiven. Den har ro att ligga i famnen på ett sätt som inte yngre katter har.
De flesta katthem vill att en äldre kattköpare har någon som kan skriva på papper, att denne är beredd att ta över katten, om det skulle hända ägaren något. Om ägaren t.ex. skulle hamna på sjukhus eller avlida. Detta krav är enbart för kattens bästa. Det är nämligen hundratals, om inte tusentals katter som varje år blir hemlösa, eller hamnar på katthem, pga att det inte finns någon anhörig som vill ta hand om katten, när den äldre ägaren går bort.
Du kan inte vara för ung heller, utan behöver vara myndig för att få köpa en katt på ett katthem.
Är jag okej med att katten sover i sängen
Katter tycker mycket om att sova nära sin matte eller husse, i sängen och i soffan. Om du inte vill eller kan sova med en katt i sängen, är det bättre att låta bli att skaffa någon. Om du ska sova med dörren stängd är det upplagt för problem. Katter gillar inte när matte eller husse stänger dörren om sig. Och får de inte komma in på natten, finns en uppenbar risk att katten börjar protestera, antingen genom att jama högt, eller kanske kissa inne.
Har jag råd att ha en katt
Det kostar runt runt 1500-3000 kr att köpa en katt på katthem idag, beroende på var i landet man befinner sig.
Men inköpspriset är en engångskostnad. Du behöver även ha råd att köpa kattmat av bra kvalitet, och kattsand varje månad. Dessutom ska katten avmaskas (utekatter) och vaccineras med jämna mellanrum. En kattförsäkring är ett måste för varje seriös kattägare, och kostar ca 1500kr/år. Dessutom måste du ha en buffert att ta av om katten skulle bli sjuk. Även om du har en försäkring kan det bli några tusenlappar, om olyckan är framme.
Vet du med dig att din ekonomi inte tillåter samtliga dessa utgifter, är det bättre att avstå från att skaffa en katt.
Ska jag köpa en eller två katter
En annan sak som du behöver tänka på innan du skaffar katt, är om du ska köpa en eller flera. Det finns många fördelar med att ha två katter.
Katterna har sällskap av varandra
Har du två eller flera katter, behöver du inte alls ha samma dåliga samvete om du blir sen från jobbet en kväll. Du vet att katterna har varandra som sällskap, och inte sitter ensamma och bara väntar på att du ska komma hem. Flera katter stimulerar varandra, och gör att katterna aktiverar sig och rör sig mer. Du behöver inte lägga lika mycket tid och energi på att leka med dina katter.
Katterna känner trygghet i varandra
En katt som har en kompis känner sig mer trygg. Vi som har, eller har haft flera katter vet hur de ofta lägger sig bredvid varandra, eller hur de gärna tvättar varann, och är allmänt harmoniska när de får vara tillsammans. Det märks tydligt om en av katterna är borta hos t.ex. veterinären. Den andra blir genast orolig och letar efter sin vän.
Det är inte dubbelt så mycket arbete, tvärt om
Många tänker att det ska vara dubbelt så mycket arbete med två katter ,som med en. Men sanningen är faktiskt den motsatta. Har du två katter, har de hela tiden sällskap av varann, och behöver inte hela tiden söka uppmärksamhet hos dig. Katterna blir mer ”självgående”, men inte för den skull mindre keliga. När de ser att du har tid, kommer de att vilja ha kel och gos från dig också.
De äter och dricker ur samma mat- och vattenskål. Du behöver alltså inte ha dubbla uppsättningar.
Det fungerar att ha enbart en kattlåda. Men tänk på att den ska vara stor, och välj ett strö som passar flera katter. Jag rekommenderar antingen en stor låda med klumpbildande, finkornig sand, eller en PeeWee-låda med tillhörande träpellets. Men självklart är det alltid bäst att ha flera lådor, särskilt om du bor stort, eller har flera plan.
Risken att någon av katterna ska bli stressad, och börja med protestbeteenden är betydligt lägre, än om du bara har en katt.
Kattungar ska enbart köpas i par
Vill du skaffa en kattunge, behöver du ta två. Små ungar behöver ha en kompis att busa och utvecklas med. Att låta en kattunge vara ensam i en lägenhet hela dagarna, är som upplagt för problem. Antingen på en gång, eller längre fram. Risken är stor att katten kommer att utveckla ett protestbeteende, t.ex. att börja kissa inne.
Det är för att undvika dessa problem som de flesta katthem enbart säljer kattungar i par. Undantag är om du redan har en katt hemma.
Nackdelar med att skaffa två eller flera katter
Den enda nackdelen enligt mig är det ekonomiska. Det kostar så klart mer att mata, vaccinera och försäkra två katter än en. Samma sak om du behöver anlita ett kattpensionat. Men i övrigt tycker jag att fördelarna överväger.
Hur vet jag att katterna kommer att gilla varandra
Om du bestämmer dig för att du vill köpa två katter, är det bästa att köpa två som man redan vet är kompisar. Om du köper dina katter via ett katthem, vet personalen där vilka katter som trivs ihop. Många gånger är katternas vänskapsband så starka, att man bara säljer dem tillsammans.
Att köpa två kattungar ur samma kull, brukar också vara ett säkert kort. De starkaste banden har jag sett mellan två bröder, eller två systrar, dvs att de båda ungarna varit av samma kön.
Att köpa en mammakatt och en av hennes ungar avråder jag ifrån. Det är naturens gång att en unge ska flytta ifrån sin mamma, men när ungen ska bo i samma hem, kan mamman uppleva det som jobbigt. Jag vet flera fall där en sådan konstellation inte har fungerat, trots att man försökt, och gjort allt för att båda katterna ska trivas. Då återsår bara att omplacera en av katterna.
Det går givetvis att köpa en katt först, och en till senare. Men då kan man aldrig vara säker på att just de två individerna kommer att passa ihop. Men köper du din katt via ett katthem, får du alltid lämna tillbaka den, om din egen katt inte skulle gilla sin nya kompis.
När jag har bestämt mig för att skaffa katt
Om du tänkt igenom alla punkter ovan, och fortfarande känner att du är en lämplig kandidat att köpa en eller flera katter, kan jag bara säga; Grattis! Nu har du det roligaste framför dig. Bege dig iväg till närmaste katthem för att välja ut din nya pälskling. Har du samma tur som jag, får du ha med dig katten eller katterna i 16 år (eller mer) framåt. Det är en härlig resa man gör med sitt/sina djur. Med tiden växer man liksom samman. Man anpassar sig till varann och bandet blir bara starkare ju äldre katten blir.
Vad du ska tänka på när du väljer katt/katter, samt vad du ska göra när ni kommer hem, skriver jag om HÄR.