Kan man ha både hund och katt

både hund och katt

Kan man ha både hund och katt?

Att vara som hund och katt är ju ett uttryck som vi känner igen. Det betyder att två personer är väldigt olika, och därför inte kommer överens. Men hur väl stämmer det egentligen? Är hund och katt verkligen så olika att de inte kommer överens? Kan man ha både hund och katt hemma? Behöver man skaffa dem samtidigt för att det ska funka eller vilken av dem bör man köpa först? Vad ska man tänka på när man introducerar sin katt för en hund, eller vice versa?

Olikheter mellan hund och katt

Det finns en hel del saker som skiljer de två djurslagen ifrån varandra. På ett sätt kan man faktiskt säga att de är varandras motsatser, då hunden gör allt för sin ägare, alltid är social och gärna gör det husse eller matter ber om. Medan en katt aldrig skulle underlåta sig till att låta någon bestämma över vad den ska göra och när.

En väldigt viktig och enligt mig avgörande skillnad är bemötandet av nya människor och miljöer. En hund som lämnas hos en hundvakt vid exempelvis en semester brukar snabbt vänja sig, och redan andra gången kommer den ihåg att den varit där förut och känner sig ännu mer hemma än första gången.

En katt fungerar inte så. Varje gång den kommer till ett nytt ställe börjar den om på ruta ett, som om den aldrig varit där förut.

Den smyger runt och nosar och undersöker varje vrå innan den kan slå sig till ro. Likaså om det där finns en annak katt eller hund, så beter sig katten alltid som om de träffades för första gången. Dvs lite morrande och fräsande och avståndstagande. Medan en hund genast känner igen en annan hund den träffat, även om det skulle vara länge sedan.

Katter som träffas sällan blir inte kompisar på samma sätt som hundar blir. Det här är något man bör tänka på när man åker bort. En hund ska lämnas bort även vid kortare resor, medan det för kattens del är bäst att få vara hemma, med någon som ser till den minst två gånger om dagen. Eller allra helst bor hos katten så den slipper vara ensam. Att flytta en katt till en ny miljö för bara en weekend orsakar en onödig stress.

Katter har i regel ett större behov av eget space och en hög integritet. Det innebär att den inte kommer att uppskatta en hund som hela tiden vill vara alltför närgången och ”klänging”.

Det jag skriver gäller generellt för hundar respektive katter. Men självklart finns det alltid undantag åt båda håll, dvs katter som inte bryr sig nämnvärt om miljöbyte, och hundar som blir väldigt stressade av det. För vi får inte glömma bort att varje katt och varje hund är en egen unik individ.

Likheter mellan hund och katt

Den mest uppenbara likheten är att de båda gärna tyr sig till en person, och att de tycker om att vara nära ”sin” person, och få uppmärksamhet av denne. De kan även bli väldigt svartsjuka om något annat djur får uppmärksamhet av matte eller husse, samt protestera mer eller mindre synligt.

Både katter och hundar kan ha nära artfränder. Två (eller flera) katter som lever ihop kan ha väldigt starka band till varandra, och hundar har ofta sina favoritkompisar. Men man kan med fog påstå att hundar är mer öppna för nya bekantskaper än vad katter är. En nykomling bland katter möts alltid med skepsis, och måste fräsas åt först. Katter har en tillvänjningsprocess som tar olika lång tid från individ till individ. Och mellan djur som ses sällan börjas denna process om från ruta ett varje gång.

Går det att ha både hund och katt i samma hem

Mitt svar på den frågan är JA. I de flesta fall fungerar det alldeles utmärkt att ha både hund och katt i samma hushåll. T o m katter som hatar andra katter, brukar acceptera att dela hem med en hund.

Min erfarenhet är att det till åtminstone 95% hänger på hunden, om det fungerar med en katt.

Så länge hunden inte jagar, biter eller skäller på katten, brukar det fungera bra. Men vet du med dig att din hund brukar vilja jaga en katt så fort den ser en, ska du inte skaffa en katt till hemmet. Chansen att det skulle funka och att båda djuren skulle må bra är minimal. Och tyvärr brukar ett sådant beteende inte heller avta med tiden, snarare tvärt om. Om du som hundägare funderar på att även skaffa en katt, kan du med fördel ”prova” hos någon vän som har katt, för att se din hunds reaktion. Om den inte visar några tendenser till varken att skälla, bita eller jaga katten, finns det goda chanser att en katt ska trivas hos er.

Ska man köpa hund eller katt först

Självklart är det optimala att skaffa båda djuren samtidigt, redan som unga, så att de får växa upp tillsammans. Men ofta kommer dessa tankar först senare, då man redan har ett djur hemma. Och det är utan tvekan lättare om man har en hund först. Då vet du redan hur din hund reagerar på katter, och eftersom det till största delen hänger på hunden, om det kommer att fungera med en katt, så är möjligheten att det blir en lyckad kombo väldigt hög redan från början.

Om du har en vuxen katt hemma och funderar på att skaffa en hund, så kan katten reagera väldigt negativt. Den kommer garanterat känna sig sårad och bortvald den första tiden. Det vet jag av egen erfarenhet, och har aldrig varken före eller efter sett sådana miner på mina katter, som när min lilla chihuahuavalp gjorde entre. Det tog ca två veckor innan katterna kunde tolerera att ens ligga i samma soffa som jag och hunden. De visade tydligt sitt förakt med att inte ens vilja vara i samma rum, utan stå i dörröppningen med obeskrivliga miner. Som tur var hade jag flera katter, så att de hade varandra.

Om man endast har en katt, och den dessutom får röra sig ute, finns en uppenbar risk att katten flyttar hemifrån i protest. För att undvika det bör man hålla katten inne den första tiden, samt att ge den extra mycket uppmärksamhet och skämma bort den, och inte bara gulla med nykomlingen. Men det här är helt klart det mest riskabla scenariot för att det inte ska gå att få båda djuren att trivas och acceptera varann.

Hur vänjer jag hund och katt vid varandra

Som jag redan skrivit ovan, beror det mycket på om det är hunden eller katten som kommer först. Om du redan har en hund hemma, och bestämt dig för att köpa en katt finns några saker att tänka på. För det första, låt katten fritt få bekanta sig med hemmet, medan du håller undan hunden. De kan gärna se varandra, men att katten ändå får ett utrymme att röra sig fritt de första dagarna.

Att katten vågar gå på sin låda utan att riskera att hunden kommer åt den är mycket viktigt, för hur katten kommer att sköta lådan framöver i hemmet. Har du möjlighet att ha ett galler emellan två rum så är det en bra lösning. Då kan både hund och katt studera varann utan att bli fysiska. När du märker att det fungerar okej, kan du försiktigt låta djuren nosa på varann, om de vill. Tänk på att aldrig tvinga något av djuren. En alltför forcerad kontakt ger bara motsatt effekt. Anpassningsperioden är olika lång för olika individer.

Köper du en katt på ett katthem kan du välja en som redan är van vid hundar från sitt gamla hem. Det underlättar den här processen betydligt. Dessutom får du alltid lämna tillbaka katten till katthemmet, om det av någon anledning ändå inte skulle bli bra.

Att tänka på gällande foder

När man har både hund och katt är det svårt att få varje sort att äta avsedd mat. Hundar kan mycket väl klara sig på kattfoder, man katter kan inte klara sig på enbart hundmat. Katter behöver taurin, vilket bara finns i foder avsett för katter. Därför är det viktigt att se till att katten får ha sin mat ifred, även om den ibland går och äter ur hundens skål. Själv löste jad det genom att ha katternas mat uppe på diskbänken, medan hundskålen stod på golvet.

Sammanfattningsvis är det möjligt att få dela sitt hem med både en hund och en katt för många av oss. Men man måste alltid utgå ifrån, och ta hänsyn till de enskilda djurindividerna. Tyvärr har vi på Tasseland flera gånger fått ta emot katter pga att familjen skaffat en hund, som katten inte velat acceptera. Då är det katten som tvingats flytta, trots att den kanske funnits i familjen i uppemot tio år. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att skaffa nya djur. Samtidigt kan jag vara glad att katten lämnats hos oss istället för bara kastats ut.

När det fungerär är det helt underbart att ha både katter och hundar om man dessutom bor så att det är lämpligt. För en djurälskare är det den ultimata lyxen, och det kan t o m bildas starka band mellan djur av olika sort. Och finns det något bättre en ett par katter och hundar liggandes i soffan huller om buller bredvid varann? För mig är det lycka och en vinstlott i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *