Innehållsförteckning
Ta hem din nya katt första gången
När du ska ta hem din katt första gången, är det en hel del du bör tänka på. Detta för att slippa problem i framtiden. Det är viktigt att katten / katterna får en bra start hemma hos dig och dina familjemedlemmar, och därmed associerar dig och ditt hem med något positivt. Det är minst lika viktigt att du väljer en katt som passar just dig och din situation.
Alla katter är inte lika. Det finns stora variationer mellan olika individer.
Fördelar med att köpa katt på ett katthem
Du stödjer katthemmets arbete
Om du gått igenom samtliga punkter i detta inlägg, och fortfarande känner att du är en lämplig blivande kattägare, är det dags att bege sig till ett katthem. För jag rekommenderar alla att köpa sin katt på ett katthem. Dels gör du en god gärning som hjälper en hemlös katt. Dessutom får katthemmet en ledig plats att ta in en ny behövande katt. För att inte tala om att de får en slant att använda till den dagliga verksamheten.
För varje katt man köper på ett katthem räddar man två. Både den man köper och den som får den tomma platsen. Och eftersom det ständigt är brist på katthemsplatser, kan det vara livsavgörande för den katten som får komma in.
Du vet att katten passar hos just dig
Dessutom vet personalen på katthemmet personligheten på alla katter, och kan rekommendera dig en individ som passar hemma hos dig. Om något trots allt inte skulle fungera, får du lämna tillbaka katten. Det kan kännas som en trygghet att veta. Och vill du köpa två katter samtidigt, kan du vara säker på att de två redan trivs ihop.
Du får en frisk katt som är ”färdig”
Utöver det vet du att du får en frisk katt, som både är kastrerad, vaccinerad, avmaskad, ID-märkt, samt kontrollerad av veterinär. På många katthem numera är katten även försäkrad. När du tar över försäkringen slipper du karenstiden på en månad, som man annars tvingas till när man nyförsäkrar en katt.
Hur går ett besök på katthem till
Tänk på att du behöver boka en tid för besöket. Det går inte att bara knacka på när som helst. Vissa katthem har speciella besökstider, då man är välkommen utan att ha bokat tid. Titta på hemsidan vad som gäller för just ditt katthem.
Ett besök brukar börja med att man får berätta lite om sig själv, och vad för slags katt (kön, färg, ålder, ute- (innekatt etc) man hade tänkt sig. Utifrån din situation ringar man in vilka katter som kan vara lämpliga för dig. Sedan får du välja bland de som är aktuella. Man kan alltså inte bara bestämma sig för någon som ser söt ut på hemsidan, och sedan åka och köpa den.
Dessa regler är utformade enbart med kattens bästa för ögonen. För i slutändan vill ju både du och katthemmet att katten ska trivas i sitt nya hem. Med denna procedur ökar man sannolikheten att du och din katt kommer att trivas med varandra. Det är ytterst sällan som det ändå visar sig att katten inte trivs. Men då får man självklart byta till en annan individ.
Hur man sedan går vidare skiljer sig från katthem till katthem. Vissa vill att man kommer på flera besök, och vissa vill själva leverera katten, för att ytterligare säkerställa att kattens nya miljö uppfyller katthemmets krav. Och då pratar vi givetvis inte om hur välstädat det är eller liknande. Man vill bara vara med när katten tar sina första steg i sitt nya hem, och se att alltig verkar som det ska.
Visa kattlådan det första du gör
Oavsett om din katt levereras till dig, eller om du själv hämtar hem den, finns det en del saker att tänka på. Det viktigaste av allt är att du visar katten kattlådan direkt när du släpper ut den ur transportburen. Gör i ordning lådan med sand redan innan du släpper ut katten. Om du har en låda med huv, rekommenderar jag att man tar av den de första dagarna. Detta för att säkerställa att katten verkligen börjar använda sin toalett, och inte sätter sig någon annanstans. När du ser att allt funkar som det ska, kan du lägga tillbaka huven. Kolla dock att katten förstår hur den ska ta sig in och ut ur lådan (om den inte använt en sådan låda i sitt förra hem).
Använd inte parfymerad sand
Det kan du prova längre fram om du vill, men i början är det viktigt att katten får in en rutin att gå på sin låda. Skulle katten sätta sig någon annanstans än lådan den första gången, kan det snabbt bli en vana. Säg att katten kissar på mattan första kvällen. När den senare ska kissa igen, minns den att den satte sig på mattan senast, och kan göra det igen. Och då är det genast svårare att bryta den nyfunna vanan. Bättre att det blir rätt från början.
Flytta inte kattlådans plats
Av samma anledning ska du inte flytta runt kattlådan till olika ställen. Katten ska vara trygg med var den finns. Tänk efter redan innan du hämtar katten, var lådan ska stå. Om du har den på toaletten, se till att ha en handduk hängande över dörren, så att den inte råkar stängas. Tänk också på att inte ställa kattens mat eller vatten i närheten av kattlådan. Katter är mycket renliga av sig, och vill inte göra sina behov där deras mat eller vatten finns.
Var ledig första dagarna
Det bästa är om man kan vara hemma åtminstone de två första dagarna. Om alla åker till sitt redan första morgonen, kan katten lätt känna sig vilsen och övergiven. Jag brukar alltid rekommendera att man hämtar katten på en fredag, då man tänker vara hemma (och inte ha främmande) under helgen.
Låt katten bestämma takten
Katten kan reagera på två olika sätt, när du släpper ut den ur transportburen. De flesta smyger iväg och gömmer sig. Den lägger sig under en säng eller soffa för att kolla in läget lite på avstånd. Man kan locka fram den med lite godsaker, som t.ex. täkor eller tonfisk. Men vill katten självmant inte komma fram, så låt den vara ifred. Ofta ger sig katten ut på upptäcktsfärd i bostaden när alla gått och lagt sig. Då kan den i lugn och ro undersöka alla nya dofter som finns. När de känner att de nosat färdigt, kan de många gånger välja att hoppa upp i en soffa, eller besöka någon säng. Det första toalettbesöket brukar också ske under första natten.
Det är viktigt att inte med tvång dra fram en katt som gömmer sig, hur gärna man än vill. Det gör bara katten stressad, och gör anpassningstiden längre. Särskilt barn kan vara otåliga, och vill klappa och gosa på en gång. Men för att det långsiktigt ska bli bäst för alla parter, gäller det att förklara för dem vad som gäller.
Den andra typen av katter, är de som genast börjar undersöka sitt nya boende. De kan t o m leta upp matskålen och börja äta, som om de bott där hela livet. Men jag skulle säga att det är en minoritet av katterna som är så obrydda, max 20-30%.
Katten jamar första nätterna
En del katter kan jama mer eller mindre, den första natter eller nätterna. Särskilt vanligt är det för katter som bott ihop med kompisar som inte flyttat med, t.ex. från ett katthem. Katten kan då vandra runt oroligt och jama, precis som om den letade efter sina vänner. Beteendet brukar klinga av rätt snabbt, och man kan försöka med att lyfta upp katten i sängen och klappa den och prata lugnande med den. Som när man pratar med ett barn.
Du ska inte stänga dörren till sovrummet
En mycket vanlig orsak till att en katt jamar på natten, är att dörren till sovrummet är stängd. Katten känner sig oönskad och utanför.
Vill du inte ha en katt i din säng om natten, tycker jag faktiskt inte att du ska skaffa dig en katt.
Katten vill gärna sova nära sin matte eller husse, och kan inte, som en hund, lära sig att inte göra det. Däremot är det okej att stänga dörren till ett barns sovrum, om man vill. Men den/de vuxna i hemmet ska kunna tolerera att katten sover i sängen.
Håll ytterdörrar och fönster stängda
Det kan inte nog understrykas hus viktigt det är att se till att hålla alla ytterdörrar och fönster stängda, den första tiden. Särskilt uppmärksam behöver du vara på sommaren, då man ofta har fönster och balkongdörrar på vid gavel. Skulle katten råka smita ut under den första veckan/veckorna, är risken stor att den kommer försöka ta sig tillbaka till sitt gamla hem. Inte för att den inte trivs hos dig, utan för att en katt är ”programmerad” så. T o m när hela familjen flyttar, kan katten ge sig iväg till det gamla huset. Och på ett nytt ställe vet inte katten att den förväntas stanna där.
Katten måste hållas inomhus minst två veckor (allra helst fyra veckor) innan den kan släppas ut.
Och för att den alls ska släppas ut, behöver du bo så att du kan erbjuda en trygg utemiljö för katten. Normalt sett är det radhus eller villa, som inte ligger för nära trafikerad väg. Bor du inte så, är det bättre för katten att enbart vara innekatt. Och har du köpt din katt på ett katthem, har du redan blivit anvisad en katt som kommer trivas hos just dig och med dina förutsättningar.
Skulle olyckan ändå vara framme, och katten lyckas smita ut, kan du läsa HÄR hur du ska agera. Du ska givetvis också kontakta katthemmet där du köpte katten. Eller om du köpte den av en privatperson, kan det vara bra om denne håller koll på om katten dyker upp i dennes område.
Kattens liggplatser
Katter brukar tycka om att ligga i olika kojor, mjuka bäddar och filtar. Däremot kan man inte placera en koja där man själv vill, och sedan förvänta sig att katten kommer att ligga där. En katt vill själv hitta sina mysiga ställen att vila på. Jag brukar tipsa om att först låta katten få hitta dessa ställen, ofta i soffan eller någon fotölj. Sedan kan du placera din koja, bädd eller filt på de platserna. På så sätt skyddar du också soffan/fotöljen från katthår.
Att få hem sin nya katt är alltid spännande, och man vet aldrig riktigt hur varje individ ska reagera. Men i de allra flesta fall fungerar det hur bra som helst, och katten vänjer sig snabbt vid sin nya miljö. Ju mer man lär känna sin katt, och katten dig, desto mer anpassar man sig till varandra. Efter en tid vet man precis hur ens katt kommer att reagera på olika situationer. Du kommer att vara kattens favoritmänniska och trygga punkt. Den kommer att ty sig till dig och lita på dig. Det växer ett starkt band mellan katt och ägare, och det blir bara starkare med åren. Har du tur får du ha din katt i många år, och uppleva den starka kärlek man kan känna för sitt djur. Något som den som inte haft djur aldrig kan förstå.