Varför kissar katten inne?

Varför kissar katten inne

Inlägget innehåller affiliate-länkar, som ger Tasseland en provision och påverkar inte ditt pris

Varför kissar katten inne?

Ett av de vanligaste skälen till att en katt lämnas in på katthem för omplacering, är att katten börjat kissa inne. Det är ofta ett tungt och svårt beslut att ta, men samtidigt det mest ansvarsfulla en kattägare kan göra, när man inser att man själv inte har möjlighet att erbjuda katten det liv den vill ha. Men tyvärr avlivas varje år tusentals katter av samma orsak. Det är helt friska katter som istället hade kunnat omplaceras till nya kärleksfulla hem. Det tråkiga är att så många veterinärer fortfarande rekommenderar avlivning. De påstår att när katten väl börjat kissa inne, så kommer den fortsätta med det, oavsett om den byter hem.

Av erfarenhet vet jag att det inte stämmer. Dessutom finns många saker man kan prova innan man överväger en omplacering. Men det gäller att agera snabbt!

Tänk på att kattens kissande är en protest mot något, ett rop på hjälp. Din katt försöker desperat kommunicera till dig att något är fel.

Katten är okastrerad

Varför en katt kissar inne kan bero på att den blivit könsmogen, men inte är kastrerad. Alla katter ska kastreras vid ca 6 månaders ålder, både honor och hanar. När en katt blir könsmogen börjar dess urin lukta väldigt starkt. Framför allt gäller det hanar. Många luktar så starkt att det inte går att ha dem inomhus okastrerade. Könsmognaden innebär också att katter får ett revirtänk, och börjar därför kissa inne. För att undvika att det händer ska du inte vänta för länge med kastreringen. Bättre att göra det för tidigt än för sent. Så nummer ett är alltså att kastrera din katt!

Problem med olika typer av kattsand

Den överlägset vanligaste orsaken till kattens beteendeförändring är kattsanden. När folk ringer till mig för att be om råd angående detta problem, brukar jag först fråga om man nyligen bytt kattsand. Och i majoriteten av fallen hittar man lösningen där. Man återgår till den gamla sanden, och allt är frid och fröjd. Förutsatt att man inte låtit det pågå för länge.

Parfymerad sand.Katter har ett extremt välutvecklat luktsinne (t o m bättre än hunden), och reagerar ofta starkt mot nya dofter, som t.ex. parfymerad kattsand. Därför uppmanar jag alltid till stor försiktighet om man väljer att använda sand av denna typ.

Kristaller. Sand som består av vita, nästan genomskinliga kristaller, kan vara svårt att acceptera för många katter. Använder du sådan sand, kan det vara en god ide att byta till något annat.

Pellets. Det finns på marknaden olika typer av pellets för kattlådor. T.ex. den mycket populära sorten PeeWee. Det man ska tänka på om man använder PeeWee eller liknande pressat sågspånspellets, är att man måste använde en speciell tvådelad kattlåda, för att den ska fungera som tänkt. Lådan består som sagt var, av två delar. Den övre delen har små hål i botten, där urinen rinner ner till den undre delen, och håller därmed ytan torr och fråsch.

Om du använder pressad träpellets utan denna speciella låda, blir urinen kvar i kattlådan, och löses upp till blött sågspån. Då måste katten kliva ner i det blöta sågspånet, samt krafsa runt i det. Ganska förståeligt att många katter vägrar. Rådet är alltså att köpa en tvådelad toalettlåda eller byta till annan kattsand.

Sand som inte bildar klumpar. De flesta sandsorter som inte är kristaller eller pellets, brukar vara klumpbildande betonitsand. Men det finns några sorter som inte bildar klumpar. Effekten blir den samma som vid användning av pellets utan tvådelad låda, dvs att katten behöver kliva ner i den redan nedkissade sanden, och också gräva runt i det.

Jag brukar alltid rekommendera att använda oparfymerad, finkornig, klumpbildande sand för alla katter, och alldeles särskilt för känsliga individer och de som visat tendenser till att vilja kissa på fel ställen. Denna typ av sand passar dock inte om du har fler än två katter, eftersom hela kattlådan blir en enda stor klump när flera katter kissat där. I så fall behöver du ha många, lådor eller vara snabb och rensa efter varje toabesök.

Det som på katthemmet fungerat bäst är PeeWee lådor med pellets. Eftersom urinen rinner ner till underdelen, påverkas den inte lika mycket av att flera katter använder den. Ett tag hade vi både lådor med klumpbildande sand och PeeWee lådor. Då märkte vi att katterna hellre gick till en orensad låda med finkornig sand, än till en nyligen rengjord PeeWee-låda. Alltså; finkornig sand om katten själv får välja!

Nya familjemedlemmar

Det klassiska, och mest uppenbara skälet till att en katt plötsligt börjar kissa inomhus, är att familjen fått tillökning. Oftast ett nyfött barn som får all uppmärksamhet. Katten protesterar mot det den ser som ett hot mot sin egen tillvaro, med att börja kissa på olika ställen. Ofta är det övertydligt då katten t.ex. kissar på barnets kläder och saker. Men även en ny sambo, inneboende eller liknande kan utlösa kattens nya beteende.

För det mesta är beteendet tillfälligt och övergående. Efter några veckor upp till sex månader, brukar katten vänja sig vid den nya situationen, och återgår till sina gamla toalettvanor. Men det finns ett antal katter som aldrig slutar protestera mot den nya ”inkräktaren”

Det kan vara en lång tid att vänta och se, med ett allt mer nerkissat och stinkande hem. Dessutom med en katt som känner sig stressad av nykomlingen. Det är upp till var och en hur man hanterar situationen, men börjar man fundera på avlivning ska man istället omplacerar katten. Den får komma till ett nytt hem, där den kan börja om från ruta ett med sin nya familj.

I mer än 95% av fallen kommer katten inte börja kissa i det nya hemmet. Detta under förutsättning att man valt det nya hemmet med omsorg, och sett till att det som triggade igång kattens beteende saknas. Dvs inga små barn, eller hem som ofta får nya inneboende. Det är just här som jag tycker att många veterinärers kunskap saknas. De påstår att en katt som börjat kissa utanför lådan, alltid kommer att fortsätta med det, oavsett om man omplacerar den.

Flytt

En flytt är ofta väldigt stressande för en katt. Det är inte bara den fysiska miljön som ändras, utan även den psykiska. Katter som till så stor del lever på sitt luktsinne, känner sig helt överväldigad av alla nya dofter omkring sig.

Dessutom är bostaden ofta i en enda röra den första tiden. Kanske man har flytthjälp eller hantverkare som springer ut och in i hemmet osv. Allt detta gör att katten behöver kommunicera sin protest mot det som sker. Det enklaste och vanligaste sättet för katten att visa sitt missnöje är genom att kissa där den inte får. För kom ihåg att kissande utanför lådan alltid handlar om en protest från kattens sida!

För att undvika att problem uppstår, rekommenderar jag att man lämnar katten hos en släkting eller vän, under tiden som flytten pågår. När man sedan tar hem katten ska man behandla den precis som man gjorde när man först skaffade den. Dvs. visa var kattlådan ligger direkt när man släpper ut den ur transportburen.

Katten ogillar en annan katt eller hund i hemmet

Det här ett ganska vanligt problem bland djurvänner, som t,ex, vill hjälpa så många hittekatter som möjligt. För det mesta funkar det väldigt bra att ha flera katter i hemmet. Men man måste vara vaksam på om någon av dem blir en hackkyckling bland de övriga. Då är det bättre att låta omplacera den utsatta katten till ett hem utan andra katter.

Man behöver även se över hygienen för kattlådorna. En tumregel är en låda per två katter, men gärna fler.

Konstigt nog är det ovanligare att en katt inte kommer överens med en hund. De gånger det sker är det alltid pga hunden. T.ex. att hunden jagar eller nafsar katten. Men en hund som är van vid katter brukar sällan vara orsak till att katten börjar kissa inne.

Katten är ofta ensam

Det här problemet är vanligast hos yngre katter. Ju yngre en katt är, desto mer energi har den, och behöver daglig stimulans (både fysisk och psykisk) för att må bra. Det är också anledningen till att så många katthem inte säljer kattungar som ensamkatter. Då behöver man antingen köpa två kattungar, eller att man redan har en katt hemma som behöver sällskap.

För det är så, att det här problemet ofta går att få bukt med just genom att köpa en till katt. Det behöver inte vara en kattunge, utan en lite äldre katt som sedan tidigare är van vid andra katter, funkar också bra. Och köper du via ett seriöst katthem har du alltid rätt att lämna tillbaka katten, om det visar sig att din katt inte går ihop med just den individen. I vår länklista hittar du alla katthem i Sverige.

En annan lösning kan vara om du kan försöka jobba mer hemifrån, eller kanske be någon du känner väl vara i din bostad medan du jobbar. Att varje dag flytta katten till en kattvakt rekommenders inte. De ger oftast bara mer stress.

Katten kan inte gå ut

För det mesta fungerar det alldeles utmärkt att flytta en katt som varit utekatt, till att bli enbart innekatt. Ju äldre katten är, desto lättare anpassar den sig, tvärt emot vad många tror.

En katt som alltid varit innekatt, vet inte om något annat, och kan därför inte heller sakna det. Men vi vet av erfarenhet att innekatter som ibland tas ut i sele, plötsligt kan få för sig att ständigt vilja gå ut. Vi har fått in flera sådana katter genom åren. Därför vill jag höja ett varningens finger till att ta ut sin innekatt i sele. Dessutom är det stor risk att katten sliter sig, med katastrofala följder.

Om en katt börjar jama och skrika, samt krafsa på dörren, är det en tydlig signal om att den vill gå ut. Om man inte har möjlighet att ge katten en trygg utemiljö, är risken stor att katten börjar protestera genom att kissa på fel ställen. I det läget finns inget annat att göra än att flytta till ett boende där katten tryggt kan vistas ute, oftast radhus eller villa. Eller att omplacera katten till ett hem med utemöjlighet.

Tänk på att ALDRIG släppa ut din katt i tättbebyggt område, höghusområde, stadsmiljö eller om du bor nära trafikerad väg.

Du ska heller inte avliva katten, oavsett vad någon veterinär säger.

Det är bättre att låta katten få leva vidare hos någon som kan erbjuda den det liv den mår bra av. Du kan själv skaffa en ny katt som inte har något emot att vara innekatt. Det finns gott om katter som aldrig i livet skulle vilja gå utanför hemmets trygga väggar. Fråga på ditt katthem, så kan de rekommendera dig en sådan katt.

Katten är gammal och har blivit senil

När en gammal katt som skött sin låda exemplariskt under alla år, plötsligt kan sätta sig mitt på golvet och kissa, beror det med största sannolikhet på att katten blivit eller håller på att bli senil. Det man som kattägare kan göra är att underlätta för katten att ”komma ihåg” var man kissar, genom att skaffa fler kattlådor, och placera ut dem på de ställen där katten börjat kissa.

Se till att inte ha för höga kanter på lådan så att den äldre katten lätt kan ta sig in och ut i den. Har du en låda med huv och lucka, kan du prova med att ta bort huven helt för att se om det hjälper. Du kan också ta bort själva luckan, som kan vara besvärlig för en kattsenior att använda. Flera stora lådor med låga kanter och oparfymerad, finkornig, klumpbildande sand är att rekommendera.

Katten är sjuk

Olika sjukdomar i urinvägarna, urinblåsan, njurarna osv, kan också orsaka att katten kissar på fel ställen. Det är egentligen det första man bör undersöka för att kunna utesluta. Men enligt min erfarenhet är det ganska ovanligt att det är här felet ligger, när katten från en dag till en annan börjar kissa på fel ställen. När katten är sjuk brukar den också ha andra symptom, utöver kissandet. Men självklart ska man ta katten till veterinär om man misstänker att något är fel. Men jag tycker att man kan ögna igenom de övriga, ovan uppräknade orsakerna först, eftersom det ofta är lätt att se var problemet ligger, efter att ha läst igenom listan.

Övriga orsaker till att katten kissar inne

Ibland går det inte att tydligt se varför katten börjat med sitt kisseri. Det gäller att vara lite detektiv och tänka utanför boxen. Vad hände precis i anslutning till att beteendet började? Ändrades någon rutin för katten, eller för någon annan i hemmet? Gjorde man en renoverong? Kanske man tapetserade om ett rum, eller köpte nya möbler? Allt det uppräknade är sådant som en katt kan reagera för.

Jag ställde liknande frågor till en kattägare som kontaktat mig pga sin katts beteende. Vi spånade och diskuterade. Plötsligt kom hon på att hon köpt en begagnad cykel för någon vecka sedan. Men den kan det väl inte vara, undrade hon. Men jag uppmanade henne ändå att ta ut cykeln från hemmet för att se om katten ändrade beteende. Och mycket riktigt, redan nästa dag gick katten tillbaka till att använda sin låda. Katten hade upplevt cykeln som något nytt och skrämmande. Kanske hade den lukt av andra katter eller hund.

Det här visar att det egentligen kan vara något väldigt trivialt, som vi människor inte ens tänker på, som hos katten väcker en känsla av stress och oro. Men trots att man försöker tänka och fundera, så hittar man ibland inte någon orsak till varför katten protestkissar. Mitt råd är då alltid att omplacera katten. Du ska inte avliva en frisk katt! Att den protestkissar innebär inte att den är sjuk. Det är väl bättre att katten får leva färdigt sitt liv hos någon annan, där den kan vara nöjd och tillfreds med tillvaron.

Det är aldrig rätt att avliva ett djur enbart för att man själv inte kan ge den vad den behöver.

När Tasseland fått in en sådan katt, har jag intervjuat ägaren om precis allt om det gamla hemmet. Hur familjen såg ut, vilka vanor som fanns, kattens foder och sand, etc. Sedan ser vi till att hitta ett hem som är så olikt det gamla som möjligt. Har det t.ex. funnits barn i familjen, omplacerar vi till familj utan barn. Kommer det däremot fram att just barnen har varit de som katten tytt sig till, så söker vi efter en ny barnfamilj, men där de övriga sakerna är annorluna, exempelvis att katten där kan få gå ut.

Under mina närmare 20 år har det bara hänt tre gånger, att en katt fortsatt att kissa även i det nya hemmet. Alla gångerna tog vi självklart (det gör vi alltid, oavsett orsak) tillbaka katten och omplacerade igen, enligt samma princip. En av missarna sluta då kissa, medan två fortsatte även i detta andra omplaceringshem. De katterna togs hem igen, och fick så småningom hem på var sin bondgård som stallkatter. Det finns alltid en lösning som är bättre än avlivning!

Det är bråttom!

Bryt beteendet innan det blir en vana

Om du märker att din katt har kissat inne, är det viktigt att agera snabbt, så att det hela inte blir en vana. Om ett beteende hinner bli en vana är den svårare att få bort, även om man lyckats lösa det underliggande problemet. Därför är det a och o att bryta beteendet så snabbt som möjligt.

Om du upptäcker att katten t.ex. har kissat i sängen, ska du genast stänga dörren dit. Du måste bryta kattens beteende genom att se till att den inte kan upprepa det. Fortsätt att hålla dörren stängd, samtidigt som du försöker klura ut vad det är som din katt protestkissar emot. Håll även koll på att den inte hittar nya ställen att protestkissa på.

När du förhoppningsvis förstått vad det underliggande problemet är, och avhjälpt det, kan du börja ha sovrumsdörren öppen bara när du sover där. Fortsätt att hålla den stängd när ingen sover. Om du märker att katten helt återgått till att bara kissa i kattlådan, kan du åter låta dörren stå öppen. Men håll noga koll på att katten inte återfaller i sitt beteende.

Om du upptäcker att katten har kissat på en matta, ska du ta bort mattan helt. På så sätt bryter du kattens vana att kissa på just den mattan. Ha koll på så att katten inte börjar kissa på någon annan matta istället, osv. Om katten fortsätter kisseriet, och det hunnit bli en vana, trots att du ändrat det underliggande problemet, återstår ofta bara omplacering av katten.

Feliway kan hjäpla katter som kissar inne

Men innan du bestämmer dig för omplacering är det värt att prova Feliway. Den finns i flera olika varianter, och även som refill. Feliway är ett så kallat feromon. Det är ett helt ofarligt och luktfritt ämne som en katthona utsöndrar när hon har ungar, för att få ungarna att känna sig trygga. En katt som kissar inne är stressad och blir många gånger betydligt lugnare av Feliway.

Feliway består av en vätska i en liten flaska, med en kork med doftavgivare som har en väggpropp, som pluggas in i vägguttaget. Då utsöndras feromonet automatiskt i rummet. En flaska räcker i ca en månad, och det går att köpa refill när den är slut. Det är väldigt individuell hur en katt reagerar på Feliway, men det är definitivt värt ett försök. Sätt in det så fort du märker att katten kissat inne på fel ställe.

Katten kissar på saccosäck

Katter har en förkärlek att kissa på saccosäckar. Om man försöker ”tänka som en katt”, är det lätt att förstå varför. För en katt framstår saccosäcken som en gigantisk mjuk kattlåda med sand i. Om din katt börjat kissa på en saccosäck, är det bäst att helt enkelt inse att du inte kan ha någon saccosäck. Som kattägare får man många gånger anpassa sitt hem och sin livsstil så att det passar både din katt och dig själv. Själv har jag t.ex. inte haft textilmattor de senaste 20 åren.

Feliway är värt att prova för en katt som kissar inomhus.

Andra sätt som katter kan protestera på

Katten bajsar på fel ställe

Min första katt bajsade alltid precis innanför ytterdörren, om jag kom hem senare än kl 24. Den protesten var tydlig och lätt att förstå.

Katten klöser på möbler och tapeter

Kan vara en protest mot något, ofta att katten är understimulerad. Prova med att köpa en klösbräda som hängs upp på väggen i lagom katthöjd, eller kanske en lyxig hörnvariant. Spraya den med kattmynta med jämna mellanrum, för extra effekt. Der finns även klösbrädor för bordsben om din katt gillar att klösa där.

Om du har möjlighet kan du även låta katten bli utekatt. På så sätt gör den sig av med all överskottsenergi, och låter möblerna vara ifred. Detta ska du bara göra om du bor så att du kan erbjuda en säker utemiljö, utan närhet till trafikerade vägar.

Sedan kan katter klösa på soffan utan någon direkt orsak, mer än att den är en katt. Då är det viktigt att klippa kattens framklor ofta för att minska skadan på möbeln. Samtidigt återstår bara att anpassa sitt möblemang till katten, dvs handla billigt så att det inte är hela världen om katten vill vässa sina klor ibland. Även här kan Feliway göra positiv skinnad.

Katten bits

Ett annat sätt för katten att försöka protestera är att bitas eller bli aggressiv. En katt som tidigare varit snäll, kan plötsligt börja nafsa till rejält när du ska klappa den. Katten brukar även tydligt visa att den är allmänt irriterad och rastlös. Enligt min erfarenhet försvinner beteendet när man låter katten få bli utekatt. Har du själv inte den möjligheten, ska du omplacera katten. Men innan det ska du prova Feliway, som hjälpt många katter bli mer harmoniska

Att en katt bits kan givetvis också vara ett tecken på att den har ont. Då brukar man tydligt kunna se att det är vid något visst ställe på kroppen, som katten inte vill bli klappad. Då ska du självklart kontakta veterinär för en genomgång. Sedan kan katter nafsa av flera orsaker, t.ex. vill de flesta katter inte bli kliade på magen, och nafsar till om du försöker.

Katten jamar och skriker högt

Den vanligaste orsaken till att en katt jamar eller på annat sätt låter högljutt är att den löper, dvs är okastrerad. Alla katter ska kastreras! (Enbart katter som ska användas till planerad avel kan vara okastrerade.) Men om din katt är kastrerad men ändå plötsligt börjar låta högljutt, är det antingen att katten har ont, eller en protest mot något. Låt först veterinär undersöka katten för att utesluta skukdom eller skador.

En katt som använder lätet som protest kan göra det av en mängd olika orsaker. En vanlig orsak är att en dörr i bostaden är stängd. Särskilt om någon, familjemedlem befinner sig innanför den stängda dörren, blir det en inre stress för katten. Den känner sig utesluten ur gemenskapen. Börja med att öppna dörren/dörrarna för att se om katten slutar med sitt protestbeteende.

Ofta vill katten inte ens gå in i rummet när du öppnar dörren. Den vill bara känna att den kan gå in där om den skulle vilja. Av denna orsak ska man inte stänga dörren till sitt sovrum på natten.

Andra orsaker till protestjamande är att katten vill ha mat (även om det finns mat i matskålen), eller att den vill gå ut.

Katten försvinner eller vill inte komma hem

För katter som har fri tillgång till utevistelse är detta den vanligaste formen av kattprotest. Katten kan försvinna spårlöst och vägra komma hem. De första gångerna brukar den hålla sig borta någon dag, men om ägaren inte förstår att katten försöker förmedla att något är fel, slutar den till sist att komma hem alls. Därför är det viktigt att ta tag i det hela och försöka förstå vad katten protesterar mot.

Om man förstår vad problemet är, men inte kan förändra situationen (t.ex flera andra katter, många barn etc), är det bäst att omplacera katten.

Katten kan också självmant flytta in hos någon annan, gärna i närområdet. Då kan det vara lämpligt att låta katten få flytta dit, om både ägaren och det nya hemmet är med på det hela. Jag vet själv flera sådana lyckade ”självplaceringar” där katten flyttat bara ett antal meter bort, och stannat där livet ut.

Tyvärr vet jag också flera fall där en katt lämnats hemma vid en semester. Även om man anlitat någon granne för att fylla på mat och vatten, så har katten försvunnit, och aldrig återkommit. Det är jobbigt att leva med ovetskapen om vad som hänt katten.

För att undvika detta kan man be någon bo i huset under hela den period man ska vara borta. Eller att lämna katten hos en kattvakt eller på ett kattpensionat. Om du lämnar katten hos en kattvakt får den ABSOLUT INTE släppas ut, även om katten är van att gå ut hemma.

Ett stort antal katter försvinner varje är pga att man tror att det är okej att släppa ut den hos kattvakten. En katt behöver vara inomhus på ett nytt ställe i minst två veckor, allra helst fyra veckor, innan man släpper ut den, även när hela kattens familj är med. Att lämnas hos för katten främmande människor gör att katten försöker fly. Den kan ju inte förstå att den ska stanna där och att familjen kommer att komma tillbaka. Som kattägare kan man förutse många situationer genom att försöka tänka ur kattens perspektiv.

Låt oss tillsammans sprida kunskapen

Jag hoppas att detta inlägg kan vara till hjälp om din katt börjat kissa inne. Har du frågor får du gärna skriva dem nedan, så försöker jag svara så snart jag hinner. Ni får även gärna skriva om ni stött på andra kattprotester, eller har bra knep på hur man kan avhjälpa dem. Att skriva här gör att vi gemensamt kan sprida informationen, och förhoppningsvis slipper fler katter bli avlivade i onödan, enbart pga att de försöker göra sina ägare uppmärksammade på något som de inte trivs med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *