Bästa kattförsäkringen 2022

vilken är den bästa kattförsäkringen 2022

Inlägget innehåller affiliate-länkar, som ger Tasseland en provision och påverkar inte ditt pris

Vilken är den bästa kattförsäkringen 2022?

För dig som bara vill veta vilket bolag som är bäst, och inte läsa om hur vi kom fram till det, kan gå till svaret direkt HÄR.

Behöver katten en försäkring?

Det är väldigt viktigt att du alltid har din katt försäkrad, oavsett om du har en inne- eller utekatt. Dels är det ett skydd för katten, men även för din egen plånbok. När din katt är försäkrad behöver du aldrig välja mellan att behandla din katt, eller att avliva den enbart av ekonomiska skäl. Tyvärr är det fortfarande många katter som behöver somna in pga att ägaren inte tecknat någon försäkring.

En del tror tyvärr att en innekatt inte behöver försäkras, då den inte utsätts för samma risker som en katt som får gå ute. Men innekatten kan drabbas av precis samma sjukdomar som utekatten. De virus och bakterier som orsakar många sjukdomar, tar vi med oss in på våra kläder och skor. Av den anledningen är det också extremt viktigt att vaccinera även innekatter mot kattpest (parvovirus). Innekatten kan även skadas genom fall, klämskador i dörrar, brännskador på spisar, kaminer och ljus etc.

Numera är det många katthem som försäkrar sina katter. Du som köpare får då ta över försäkringen när du köper katten från katthemmet. Då slipper du karenstiden (den första tiden, 14-20 dagar, då försäkringen inte gäller), som du alltid får om du tecknar en ny försäkring. Där är ytterligare en fördel med att köpa din katt på ett katthem. På Tasseland hade vi alla katter försäkrade, samt krav på att den nya ägaren övertog, och behöll försäkringen under hela kattens livstid.

Vilken slags försäkring ska jag teckna för min katt

När man talar om kattförsäkring, menar man oftast veterinärvårdsförsäkring. Det vill säga att du får din veterinärräkning betald genom försäkringsbolaget, om olyckan skulle vara framme. Du betalar då bara en självrisk.

Men det finns även andra typer att försäkringar för katter. Om din katt är en väldigt dyr raskatt, kan det t.ex. vara värt att teckna en livförsäkring på katten. Men den försäkringen är väldigt dyr, och oftast är det ju inte pengar man vill ha, utan man vill kunna behandla sin katt vid olycka eller sjukdom.

Om man bedriver avelsverksamhet (som man bara ska göra med renrasiga katter med stamtavla), finns även olika typer av försäkringar som kan täcka exempelvis förlossningsskador, eller att man försäkrar en hel kull kattungar. Dessa och alla andra tillägg man kan ha på sin försäkring kallas tilläggsförsäkringar.

Men när vi tittar på de olika försäkringsbolagen, kommer jag att koncentrera mig på det som varje katt behöver ha, nämligen veterinärvårdsförsäkringen.

Vad är viktigast att tänka på vid val av försäkringsbolag?

Många stirrar sig blinda enbart på premien, dvs kostnaden. Och vid en jämförelse är det ofta bara den man jämför mellan de olika bolagen. Men enligt mig finns det andra faktorer som är minst lika viktiga. Det gäller självrisk, självriskperiod, maxbelopp och huruvida försäkringen täcker tandsjukdomen Forl. I tabellen nedan har vi tagit med alla dessa faktorer, och även vid vilken ålder din katt får försäkras. Det är viktigt när man vill försäkra en lite äldre katt. Det är tre bolag som utmärker sig negativt, genom att ha en maxålder för nyteckning (Dina, Folksam, If).

Jämförelse mellan olika försäkringsbolag

BOLAGSNITTPRISMAXBELOPPSJÄLVRISKSJÄLVRISK-PERIODMAX ÅLDER
vid nyteckning
TÄCKER FORL
Agria335 kr30.000
60.000
120.000
Fast 1400-
5000
Rörlig 15% el 25%
135 dgringen gränsGår att teckna som tillägg
Dina118 kr40.000
80.000
Fast 2000
Rörlig 20%
4 mån7 år
Folksam106 kr30.000 Bas
60.000 Stor
Fast 1800
Rörlig 25%
365 dgr6 år
Ica-Försäkringar154 kr30.000 Låg
60.000 Hög
Fast 2000
el 3000
Rörlig 15% el 25%
130 dgringen gränsJa, om man tecknat försäkringen
innan katten fyllt 2 år
If162 kr30.000
60.000
90.000
Fast 1500
Rörlig 15%
125 dgr9 år
Lassie138 kr30.000 Mini
60.000Mellan
150.000 Stor
Fast 1500
Rörlig 25%
365 dgringen gräns
Moderna113 kr30.000 Enkel
60.000Dubbel
90.000Trippel
120.000
Fast 2200
Rörlig 25%
180 dgringen gräns
Svedea139 kr30.000 Grund
60.000 Extra
90.000 Hög
Fast 2000,
2900 el 4500
Rörlig 15 el 25%
130 dgringen gräns
Sveland122 kr20.000
60.000
100.000
140.000
Fast 1800
Rörlig 25%
125 dgringen gränsJa, om man tecknat försäkringen
innan katten fyllt 2 år

Självrisk

Självrisken är den kostnad man själv måste betala vid varje veterinärbesök, även när katten är försäkrad. Den består av två delar; en fast och en rörlig. Den fasta betalar man bara en gång under självriskperioden (mer om den i nästa stycke). Den rörliga delen betalar man vid varje veterinärbesök.

Som vi ser i tabellen, skiljer det inte så mycket mellan bolagen, och de har alla flera alternativ att välja på.

Mitt tips är att alltid ha lägsta möjliga självrisk. Det ger visserligen en något höjd premie, men gör stor skillnad när du väl ska betala en hög veterinärräkning.

Självriskperiod

En annan viktig sak att tänka på när man väljer försäkring till sin katt, är längden på självriskperioden. Under en självriskperiod behöver du bara betala den fasta självrisken en gång. Det gäller oavsett hur många gånger du besöker veterinären och även om besöken gäller olika skador. Ju längre självriskperiod desto bättre. Här utmärker sig nya bolaget Lassie samt Folksam, men generösa 365 dagar. Du behöver alltså bara betala din fasta självrisk en gång under ett helt år hos dessa bolag, oavsett hur många gånger oturen är framme. Vi tackar och bockar för detta! Helt galet bra enligt mig.

Maxbelopp

Maxbelopp anger den högsta ersättning du ka få från försäkringen under ett år. Även här gäller ju högre desto bättre. Men eftersom försäkringspremien blir högre ju högre maxbelopp du väljer, är det en avvägning som var och en får göra. Kom ihåg att även den lägsta nivån är en stor hjälp, och kan rädda livet på din katt, jämfört med ingen försäkring alls. Och för de allra flesta räcker den alldeles utmärkt.

Men vill du kunna vara helt säker på att kunna ge din katt all tänkbar vård som finns, vid sjukdom eller skada, så gör du klokast i att teckna den allra högsta ersättningsnivån. Då behöver du inte oroa dig för att du skulle behöva avliva din pälskling, enbart pga bristande ekonomi. Det är en skön känsla, som kan vara värt att betala lite extra för.

Då är återigen nya Lassie det allra bästa valet, med ett maxbelopp 150.000 kr. Strax bakom kommer Sveland med 140.000 kr.

Forl

I den sista kolumnen har vi valt att jämföra vilka bolag som tecknar skydd mot tandsjukdomen Forl. Detta eftersom upp till 70% av alla katter drabbas av denna plågsamma åkomma. Den är undantagen i de traditionella kattförsäkringarna, och har tidigare inte kunnat tecknas ens som en tilläggsförsäkring.

Det är glädjande att flera bolag nu tillåter kattägare att teckna ett skydd, eftersom behandlingen av Forl är väldigt kostsam. Hos både Ica-Försäkringar och Sveland ingår skydd mot Forl, förutsatt att din katt är under 2 år vid tecknandet. Hos Agria kan man teckna den som en tilläggsförsäkring, men får då inte användas under det första året. Man behöver även göra årliga kontroller för att få upprätthålla försäkringen.

Så vilken är den bästa kattförsäkringen 2022?

Men hänsyn tagen till alla de viktigaste faktorerna enligt ovan, ser jag två bolag som vinnare. Som nummer ett måste jag sätta Lassie, som vinner både i kategorin självriskperiod och maxbelopp. Det är ett i Sverige nytt bolag, men som redan fått höga nöjdhetspoäng av kattägarna. Extra plus för att de inte har någon åldersgräns för nyteckning, samt att det finns tre olika maxbeloppsnivåer att välja på. Hade de bara haft Forl-försäkring, hade de varit överlägsna vinnare.

Just tack vare sin Forl-försäkring blir även Sveland en vinnare. Utöver det är de inte långt bakom Lassie när det gäller maxbelopp samt att inte heller de har ålderstak. Men självriskperioden på 125 dagar drar ner betyget rejält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *