Bortsprungen / Upphittad

Min katt har sprungit bort

Är din katt bortsprungen? Tyvärr är det väldigt många katter som springer bort varje år. Det skapar en stor oro hos varje ansvarfull kattägare, att inte veta var katten finns, och ovissheten om vad som kan ha hänt den. De flesta katter kommer självmant hem inom tre dygn. Men det finns alldeles för många som inte dyker upp själv. Det finns en hel del som du som ägare kan göra för att öka chansen att få tillbaka din katt.

Leta i närområdet

Det du bör göra först är att leta i närområdet. Ropa och ta med en öppnad plåtburk med kattmat, eller ännu hellre tonfisk eller något annat som du vet att din katt tycker om. Om katten är van att få burkmat, kan du ta med en gaffel och slå lätt på burken medan du letar. Katter är experter på att höra ljudet av en konservburk öppnas. Om katten istället föredrar torrfoder, kan du ta med en plastburk med torrfoder i , och skramla med den.

Det bästa är att vara ute sent, runt 23-tiden, när det inte längre är så mycket rörelse i området. Om katten blivit ivägskrämd av något, är det lättare för den att våga sig fram när det är fritt från andra människor och djur. Skramla och ropa på katten en stund. Sedan står du alldeles tyst och lyssnar mycket noga om du hör något.

När min egen katt Goliat hade blivit instängd i ett skjul, kunde jag höra honom jama väldigt svagt, och på så vis lokalisera honom. Hade jag inte själv varit tyst, eller om det varit rörelse runtomkring, hade jag aldrig kunnat uppfatta det svaga ljudet. Varför han jamade så tyst vet jag inte, men antagligen var han väldigt rädd. För i normala fall kunde han låta mycket högre.

Även en katt som fastnat uppe i ett träd kan jama väldigt lågmält. Så tänk på att kolla upp i höga träd också när du letar. Särskilt gäller det unga katter, som ännu inte insett att de inte kan komma ner från ett träd annat än genom att hoppa, och därför klättrar alldeles för högt upp.

Fråga grannar

Du ska också höra med grannar om de kan kontrollera sina uthus, så att katten inte råkat blivit instängd där. Det är även viktigt att få reda på om det är någon med uthus som nyligen åkt iväg på en semester eller liknande. Eller om det finns något hus som bara används som sommar- eller helgboende. Om katten blivit instängd där kan det få katastrofala konsekvenser. Utan både vatten och mat kan den inte klara sig länge.

Om det är ett större område med många grannar kan det vara en god ide att kopiera upp lappar, och lägga i alla brevlådor, så slipper du gå runt och prata med alla. Men att sprida i området att katten är bortsprungen, gör att folk aktivt tittar efter den och är mer observanta.

Sätt upp lappar överallt

Sätt även upp lappar i t.ex. zooaffärer och på veterinärkliniker i din kommun. De har ofta en anslagstavla där vem som helst kan sätta upp en efterlysning. Ha med en bild på katten, eftersom folk tenderar att läsa sådat som har en bild, och även lättare lägger det på minnet, än om du bara skriver en beskrivning på kattens utseende. Det rör sig mycket djurmänniskor på dessa platser, och det är just de som kan vara avgörande till att din katt hittas.

Även vissa matbutiker har anslagstavlor, så använd dem. Sedan ska du lappa extra mycket i ditt närområde på t.ex. träd och i busskurer. Överallt där det finns folk. Många river dessvärre ner lapparna, men då gäller det att inte ge sig, utan att sätta upp nya lappar.

Om du bor i ett höghusoråde ska du sätta upp lappar i entren i varje trapp. Kommer du inte in i trappen, så tejpa upp efterlysningen på dörren. Och det är samma sak här, lappar som rivs ner ersätter du med nya lappar. Det ska inte finnas en enda person i området som inte vet att din katt är försvunnen och saknad.

Efterlys din bortsprungna katt på sociala medier

Har du själv Facebook eller Instagram ska du självklart skriva en efterlysning där, och be alla att dela den. Be katthem i ditt område att lägga ut efterlysningen på sina kanaler.

Jag lägger gärna upp efterlysningar på Tasselands Facebook. Skicka en bild (eller flera) på katten, samt ange när och varifrån den försvann. Berätta om katten är kastrerad, dess kön och om den är märkt med chip eller med tatuering i örat. Glöm inte att även skriva ditt telefonnummer dit folk kan ringa om de hittar katten. Maila till vår mailadress info@tasseland.se. Jag uppdaterar så fort jag hinner. Bor du inte i Nacka eller Värmdö, kan du kolla i vår länklista vilket/vilka katthem som är närmast dig.

Eftersom katthemmens sociala medier enbart följs av kattälskare, så delas och sprids informationen väldigt snabbt. På bara ett dygn kan en efterlysning nå tusentals personer i din region. Vi som älskar katter är ett kollektiv som mer än gärna hjälper varann när en katt har försvunnit. Vi förstår den oro som en kattägare känner, och våra hjärtan blöder för en stackars katt som inte kommit hem. Alla som ser en sådan efterlysning har ögonen med sig, och är väldigt hjälpsamma i att titta efter katten.

Sätt in en annons på Vilse.nu. Det är helt gratis. Där kan du även söka efter upphittade katter i din kommun.

Annonsera i lokala grupper och i områdesgrupper på Facebook.

Annonsera på DjurID.se Även det är helt kostnadsfritt.

Lägg in en efterlysning i din lokaltidning

De flesta orter har en lokaltidning, och tar emot privata annonser. Lägg ut en bild på din katt, samt när och varifrån den försvann, Det kostar inte många kronor att lägga in en sådan annons, men får väldigt stor spridning även utanför ditt närmsta grannområde. I Stockholmsområdet tror jag att alla kommuner har tidningen Mitt i. Nacka och Värmdö har dessutom Nacka Värmdö Posten, som är bra att annonsera i.

Ring djursjukhuset

Det kan vara bra att ringa akutdjursjukhuset för att kolla om de fått in din katt. I Stockholm är det Bagarmossen eller Albano, beroende på vilken sida stan du bor. Även Södra Djursjukhuset tar emot akuta ärenden. Om någon hittar din katt skadad kan de ha kört den till ett djursjukhus.

Även Djurambulansen hämtar skadade djur som någon hittat. Särskilt viktigt är det att ringa om din katt är omärkt. Djursjukhusen kollar givetvis efter en märkning för att kunna kontakta ägaren. Men saknas märkning riskerar din katt att bli avlivad, eftersom de inte kan nå dig. Det kan också vara svårt att läsa en märkning. Särskilt hos äldre katter kan örontatueringen ha blivit otydlig.

Jag rekommenderar även att ringa din lokala veterinär, och höra med dem om de fått in din katt. Ibland kan en upphittare ta katten till veterinären för att kontrollera om den har något chip. Om den inte har det, kan de inte få tag på dig. Då är det bra att veterinären känner till försvunna katter i området.

Kontrollera dina uppgifter hos SKK eller SVERAK

Om din katt är märkt är det viktigt att dina uppgifter hos registreraren stämmer. Du kanske har flyttat eller bytt telefonnummer under tiden du ägt katten, och inte tänkt på att meddela förändringarna. Då kan ingen upphittare nå dig, trots att din katt är märkt.

Det har hänt vid många tillfällen att vi fått in upphittade katter som varit märkta, men där ingen ägare finns registrerad. Kanske har du aldrig skickat in någon anmälan, eller inte betalat engångsavgiften som debiteras vid nyregistrering. Hos oss skickar alltid veterinären in själva anmälningsblanketten när en katt blivit märkt. Men så kanske det inte är överallt, och i så fall är det viktigt att man inte missar det.

En märkt katt är registrerad antingen hos Svenska Kennelklubbens (SKK) Kattregister eller hos SVERAK. SKK har telefonnummer 08-795 30 50, dit du kan ringa dygnet runt för att kolla vilka uppgifter som finns registrerade, samt ändra om det behövs. SVERAK når du på nummer 033-10 15 65. De har betydligt snävare svara-tider. För exakta öppettider se deras hemsida.

Ring polisen 114 14

Polisen har en skyldighet att ta emot uppgifter på både bortsprungna och upphittade katter. Dessvärre är min erfarenhet att det beror väldigt mycket på vilken polisman man hamnar hos, hur seriöst detta tas. Men man ska absolut göra en anmälan, och du använder då numret 114 14, oavsett varifrån i landet du ringer.

Låna en kattfälla

Om din katt är skygg, eller en innekatt som inte alls är van att vara ute, kan den behöva fångas in med en speciell fångstfälla. Katten kan vara så rädd eller stressad att den inte går att ta med bara händerna, även om man skulle se den. De flesta katthem har fällor att låna ut. Vi på Tasseland har två stycken som kan bokas via telefon 070-316 45 51, eller mail info@tasseland.se.

Det man ska tänka på är att man inte kan lägga ut en fälla på måfå. Det måste finnas indikationer på att katten håller till just där, dvs någon måste ha sett den. Sedan behöver fällan hållas under uppsikt, eftersom även andra djur kan hamna där. Jag har själv fått in både skator och en räv. Samt grannarnas katter.

Om din katt är en innekatt som bara råkat hamna ute av misstag, är erfarenheten den att katten håller sig i närheten och trycker. Den är antagligen chockad och livrädd, och vågar inte ge sig iväg. Då kan det finnas anledning att lägga ut en fälla på en gång. När man hämtar fällan beskriver vi mer i detalj hur den ska användas.

Ge inte upp

Det kan kännas hopplöst när man trots sina ansträngningar inte hittar sin katt. Många slutar leta och förlikar sig med tanken på att katten blivit påkörd eller på annat sätt avlidit. Men det gäller att inte ge upp.

Min känsla är att om katten hittas efter en längre tid, så har ägaren redan slutat att leta. Upphittaren kanske tittar efter annonser om bortsprungna katter, men hittar inget, eftersom ägaren slutat annonsera.

Vi hade en katt som lyckades rymma från katthemmet, som hittades efter mer än nio månader, bara en dryg kilometer bort fågelvägen. Hade vi slutat lägga upp lappar, hade upphittaren aldrig hittat oss. Oftast finns katten inom mindre än en mils radie från där den försvann.

Och det viktigaste av allt: MÄRK DIN KATT innan den försvinner! En märkt katt har betydligt större chans att bli hittad än en omärkt.

Jag har hittat en katt, vad kan jag göra

När du hittar en katt som verkar vilsen, eller ser avmagrad ut, kan den vara bortsprungen. Om katten jamar mycket och söker kontakt, är det ett tecken på att den är vilse och inte hittar hem. Om katten är avmagrad eller tovig med massor av fästingar tyder även det på att katten antingen sprungit bort eller blivit övergiven.

Ge katten mat och vatten

Först av allt ska du ge katten mat och vatten, och se om den verkar hungrig. Jag vet att olika myndigheter säger tvärt om, att man aldrig ska börja mata en okänd katt. Men för oss som jobbat med att ta emot övergivna katter, är det en självklarhet det första man gör.

Det finns katter som dör för att ingen gett dem mat, trots att många sett till katten. Alla hoppas på att ”någon annan” ska göra något. Så det kan faktiskt vara livsavgörande för en utsvulten katt att just du ger den mat. Man ser då också om katten slukar i sig maten, eller äter bara lite och lämnar det mesta kvar. Den katt som slukar i sig mat, och har andra tecken på hemlöshet ska tas omhand så fort som möjligt.

Om du inte har kattmat hemma kan du ge t.ex. tonfisk, stekt köttfärs eller stekt eller kokt fisk. Även hundmat går bra. Mjölk ska man inte ge, utan bara vatten.

Ta in katten i värmen

Ta in katten till dig, eller kanske någon du känner. Har du ett badrum, eller kanske ett uthus ifall du inte kan ta in den. Allt är bättre än att låta den vara kvar ute. Framför allt under den kalla årstiden. Ställ in mat, vatten och en kattlåda med antingen sand eller något annat som katten kan krafsa i.

Har du inte kattsand hemma kan du ta vanlig sand utifrån, eller lägga några lager tidningspapper i lådan. När katten fått mat och vatten, samt tak över huvudet, kan du börja undersöka de olika möjligheter som finns.

Kontakta katthem

Ring till de katthem som ligger i din region. Ring tills du får tag i någon. Att bara lämna ett meddelande rekommenderas inte. Det är inte alltid som någon hinner ringa tillbaka, och meddelandet kan glömmas bort. Tänk på att de flesta jobbar helt ideellt på katthemmen, utöver sina ordinarie jobb. Du hittar alla Sveriges katthem i vår länklista. Om de inte har möjlighet att ta emot katten direkt, kan du be dem lägga upp katten som upphittad på sina sociala medier.

Jag lägger gärna upp en efterlysning på Tasselands Facebook. Skicka då en bild på katten och ange när och var den hittades. Skriv även kön, om du kan se det. Meddela också om den är märkt på något sätt. Och glöm inte ange ditt eget telefonnummer som ska läggas ut i annonsen. Maila till vår mailadress info@tasseland.se

Lägg in en annons på Vilse.nu

Det är helt gratis. Där kan du även söka på bortsprungna katter i din kommun.

Lägg ut annonser i lokala Facebook-grupper, och andra relevanta grupper som du hittar.

Kontrollera om katten är ID-märkt

En katt kan vara märkt antingen med ett microchip som ligger under huden, eller med en tatuering i örat. Tatueringen sitter alltid i vänster öra och består av 4-5 tecken (bokstäver och/eller siffror). Bokstäverna är versaler. Du läser tatueringen inifrån örat ut mot spetsen. Det går att söka på märkningen via SKKs sida. Om du är osäker på något eller några tecken kan du fylla i # för det tecknet eller tecknen.

Jag kan också vara behjälplig med att tyda tatueringen. Ta en så bra bild du kan och SMSa till mig på 070-316 45 51. Jag har genom åren blivit en mästare på att klura ut vad det står och hitta rätt katt i registret. Om du hittar katten men det saknas ägaruppgifter kan du ringa till SKK dygnet runt på telefon 08-795 30 50, där du kan få uppgifterna. Du kan även ta katten till en veterinär så hjälper de ttill att försöka tyda atueringen.

Om katten är chipmärkt behöver du ta den till någon som har en chipläsare. Alla veterinärer har en sådan, och hjälper gärna till med att identifiera katten och hitta eventuell ägare. Det brukar vara helt gratis, och du behöver inte boka tid.

Tänk på att alltid ha katten i en rymningssäker transportbur när du transporterar den. Man får absolut inte ta katten i famnen eller lös i bilen. Risken är mycket stor att den bli rädd och rymmer. Ge dig inte iväg innan du fått tag på en riktig bur. Om du inte har någon själv eller i din bekantskapskrets, kan du låna från närmsta katthem.

Även en del zoobutiker har chipläsare, så ring och kolla med dem om du har långt till veterinär, eller om de har stängt.

Ring Polisen 114 14

Polisen är skyldig att ta emot anmälningar på både bortsprungna och upphittade katter. De är även skyldiga att ta emot en konstaterat hemlös katt. Flera katthem har avtal med Polisen (åtminstone i Stockholmsregionen) om att de tar emot inlämnade katter. När en katt kommer till katthemmet via polisen, får katthemmet betalt per dygn när katten vistas där. Det är därför som flera katthem inte tar emot hittekatter från privatpersoner, utan hänsvisar folk att lämna katten hos polisen istället.

Det är säkert ett bra system när det fungerar. Tyvärr är min erfarenhet att det inte alltid funkar så bra. Mycket hänger på vilken polisman man råkar tala med. Jag vet om fall där polisen bara öppnat dörren (mitt inne i stan) och släppt ut katter, samt fall där polisen skjutit en inlämnad katt. Därför har jag svårt att rekommendera att lämna in en hittekatt hos polisen. Men OM du trots allt gör det, kan du minska risken för att katten råkar illa ut, genom att säga att du vet att polisen har avtal med olika katthem. Fråga också efter polisens för- och efternamn, och gör klart för denne att du kommer att följa upp vad som händer med katten.

Om katten är sjuk eller skadad

Om du märker att den upphittade katten är sjuk eller verkar skadad, kan du ringa Djurambulansen Stockholm på 08-588 03 112, eller Svenska Djurambulansen på 0771- 999 112, så kör de katten till ett djursjukhus. De tar bara emot katten om den behöver akut vård. Båda föreningarna arbetar helt ideellt och det är gratis att anlita dem. Föreningarna finns i flera städer. Ta gärna en titt på deras hemsidor, och skänk en peng till deras betydelsefulla arbete.

Det finns hjälp att få

Bara du sprider ordet om den upphittade katten på så många plattformar du kan (sociala medier, katthem, privatpersoner etc), så kommer den att få hjälp. Men det kanske inte kan ske över en natt eller på ett par dagar. Men så småningom, när tillräckligt många sett den på Facebook etc, kommer någon att kunna ta emot den. Det löser sig alltid.

Det viktigaste är alltid att ta in katten och se till att den får värme, mat och vatten. Sedan om det tar några dagar eller en vecka innan någon kan ta den, eller en ägare hittas, måste vara sekundärt.

Var inte rädd för att hjälpa en behövande katt för att du tror att du står där själv med eventuella problem. Det finns massor av härliga kattmänniskor i det här landet, som gör allt i sin makt för att kunna hjälpa. Så du står aldrig ensam när du väljer att hjälpa en katt i nöd. Även det ekonomiska kan ordnas med insamlingar och liknande. Det går alltid att ringa mig privat på 070-316 45 51, om man känner sig tveksam eller har frågor.

Hittat en  hemlös katt